ANGUILLA MARINATA


ANGUILLA MARINATA

L'anguilla selvatica (Anguilla anguilla), presidio Slow Food, è la specialità ittica tipica di Comacchio. Proprio in queste Valli avviene la migrazione stagionale di questa specie che qui tradizionalmente viene pescata, lavorata e cucinata. Dal sapore inconfondibile, lo storico simbolo alimentare comacchiese viene ancora oggi trasformato con il metodo di un tempo. La lavorazione dell'anguilla avviene nel periodo tardo autunnale, in concomitanza con le migrazioni del pesce. L'anguilla appena pescata giunge in manifattura dove viene lavata, selezionata, tagliata in morelli e spiedata manualmente, cotta negli antichi camini alimentati a legna. Il prodotto viene quindi pesato, inscatolato e immerso nella tradizionale salamoia di aceto di vino bianco, sale e alloro.

MARINATED EEL

the wild eel, under the protection of Slow Food, is the fishing speciality of Comacchio. The seasonal migration of this species happens exactly in these valleys. This is the place in which it is fished,worked and cooked. Thanks to its unmistakable taste, the marinated eel is the historical symbol of Comacchio, and it is still transformed using the traditional methods. The treatment of the eel occurs in the late autumn, at the same time as fish migrations. The eel, when caught, is taken to the fires hall, where it is whased, selected, cut and manually put in a spit and finally cooked. The eel, when caught, is taken to the Fires Hall, where it is whased, selected, cut and manually put in a spit and finally cooked. The product has to be weighted, canned and immersed in brine of white wine vinegar, salt and laurel.

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